Ali ste vedeli, da je vaša topla postelja, kjer preživite tretjino svojega življenja, dom in priljubljen kraj za množice škodljivih mikroorganizmov? Ti sovražniki, nevidni s prostim očesom, preživijo globoko v vaši vzmetnici, trmasto in uspešno nasprotujejo vašim običajnim higienskim navadam, ko redno menjujete posteljnino ali celo uporabljate antibakterijsko perilo. Vse škodljive bakterije, virusi, glive in celo nevarne plesni, ki uspevajo v vaših posteljnih vložkih, proizvajajo tudi vrsto neprijetnih vonjav.

V zadnjih 10 letih je bilo objavljenih toliko informacij o pršicah, da je včasih je težko razumeti, zakaj ponudniki čistilnih storitev do sedaj niso ponujali ustreznih rešitev. Zdi se, kot da pri lastnikih stanovanj, upraviteljih hotelov ter pri drugih več-posteljnih nastanitvenih objektih ni vzpostavljene povezave med vzrokom in posledico tako razširjene in vsiljive nadloge, kot so pršice in če ljudje tega ne vedo in ne zahtevajo, se tudi zadostna potreba po odstranjevanju do sedaj ni pojavila.

Medicinska fakulteta Univerze Harvard je izvedla tudi lastno raziskavo o težavah, ki jih povzročajo alergeni, ki se skrivajo v vašem domu: Hišni prah je tudi dom velikih skupnosti bakterij, gliv in drobnih žuželk, kot so pršice, ki se prehranjujejo s celicami odmrle kože. Zadovoljni smo lahko, da pršice ne grizejo ali pikajo ter bolezni ne širijo neposredno. Toda iztrebki, ki jih puščajo za seboj, lahko izzovejo močno alergijsko reakcijo. V enem samem gramu prahu lahko živi kar 500 pršic, pri čemer vsaka ustvari veliko iztrebkov, ki povzročajo alergije.

Medicinska fakulteta Univerze Harvard je predstavila veliko argumentov za celo vrsto različnih sprememb življenjskega sloga, pri katerih bi vzpostavili okolje, ki je manj nagnjeno k alergenom. Nekatere spremembe so tako preproste, kot je učinkovitejša preproga za čiščenje čevljev, spet druge pa zaradi razširjenosti narave okužbe s pršicami, nujno potrebne. Zato priporočajo načrtovanje profesionalnega odstranjevanja pršic vsaj 2-3 krat na leto. Redno sesanje, po možnosti s sesalnikom s HEPA filtrom, je dobra osnova, saj so raziskovalci z Univerze v Arizoni ugotovili, da je pri sesanju s standardnim gospodinjskim sesalnikom odstranjen le majhen odstotek prahu, ki vsebuje arzen, zato je potrebna bolj zmogljiva in celovita storitev.

Globinsko čiščenje vzmetnice

Znanstvena raziskava je pokazala, da po 7 letih uporabe vzmetnice,  ostanki odmrle kože, lasje in dlake, znoj, urin ter druge telesne tekočine predstavljajo  kar do 10% teže vzmetnice, kar predstavlja potencialno veliko nevarnost za zdravje.

Pomembno je očistiti nevidno

Dejstvo je, da bi morali dobro razmisliti o pomenu, ki ga dajemo besedi čisto oziroma čistoča. Zagotovo nima povezave zgolj s tem, kar vidimo. Večina nas opere oblačila po vsakem nošenju, nekatere obleke po nekaj nošenjih odnesemo v čistilnico, nekateri od nas pa vsak teden od znotraj in zunaj ponosno čistimo svoj avtomobil. Zanimivo je, kako se z občutkom zavzemamo za čist, organiziran življenjski slog, medtem ko na dom, kjer preživimo največ časa, ne gledamo z enako mero skrbnosti. Kljub pogostim in iskrenim komentarjem strokovnjakov glede vpliva pršic in njihovih iztrebkov na naše življenje, se naša zavezanost čistosti hiše običajno vrti okoli tega, kakšen je na koncu videz. Če je videti brez prahu, potem najbrž mora biti brez prahu. Ampak žal ni tako.

Stvari, ki vas obdajajo, delite tudi z drugimi mikroskopskimi živimi bitji, kot so pršice, bakterije in ostali mikrobi. Počutili se boste bolje in bolj zdravi boste, če se bo njihov vpliv na vaše življenje dramatično in redno zmanjševal.

Kot so dejali na Medicinski fakulteti Univerze Harvard, lahko podjetje s profesionalno storitvijo za odstranjevanje pršic vsaj 2-3 krat letno ublaži večino simptomov, s katerimi trenutno živimo.

Ker je vzmetnica obravnavana kot glavni in najbolj zaskrbljujoč predmet v vašem domu, se ta storitev pogosto imenuje čiščenje vzmetnic ali globinsko čiščenje vzmetnic, lahko pa vključuje tudi čiščenje drugih površin, npr. vzglavnikov, sedežnih garnitur in podobno.

Tehnologije in metode čiščenja vzmetnic

Obstajajo tri različne metode čiščenja vzmetnic, ki jih uporabljajo profesionalni čistilni servisi, prvo običajno imenujemo čiščenje s paro, druga je metoda s kemikalijami, tretja pa z UV-C svetlobo. Številni zdravstveni strokovnjaki svarijo pred uporabo parnega postopka zaradi dejstva, da vnašanje katere koli vrste vlage povzroča dodatne težave, kot je spodbujanje rasti gliv, plesni in njihovih spor. Tudi kemični postopek nima podpore strokovnjakov, saj lahko v primeru alergij, kemikalije sprožijo dodatne reakcije ter škodujejo zdravju in materialom v vzmetnici. Kadar je le mogoče, predlagajo rešitev z UV-C čiščenjem, saj je popolnoma varen, ekološki ter nima nobenih neželenih učinkov na zdravje in materiale.

Slabšanje kvalitete ležišča, poškodbe, vonjave in škodljivi mikroorganizmi so neprijetna resnica, ki jo vidimo v vseh posteljnih izdelkih, blazinah in ležiščih, kjer je prisotna mikrobna kontaminacija. Mikroorganizmi imajo neskončno sposobnost prilagajanja svojemu okolju.

Zato je sposobnost uničevanja, preprečevanja širjenja ter nadzorovanja bakterij, virusov, gliv, alg in drugih mikroorganizmov na tkanih, netkanih in prevlečenih tkaninah (ki se uporabljajo v vzmetnicah) s tehnologijo UV-C, postalo tako priljubljeno v gospodinjstvih, kot tudi med operaterji  namestitvenih objektov.

Dezinfekcija vzmetnice - UV-C čiščenje vzmetnice

Kako deluje UV-C tehnologija?

Ko iz vzmetnice globinsko odstranimo delce prahu, iztrebke pršic in ostale škodljive delce, lahko dezinficiramo vzmetnico z obsevanjem z UV-C svetlobo

Nizkotlačne živosrebrne sijalke oddajajo okoli 87% svoje svetlobne energije pri valovni dolžini 254 nm. Zaradi te lastnosti so te žarnice zelo učinkovit vir ultravijolične svetlobe. Valovna dolžina svetlobe, ki jo bodo mikroorganizmi najlažje absorbirali, je okoli 260 nm. Na tej valovni dolžini se uničijo deli genetske kode, ki jih vsebujejo DNA (deoksiribonukleinska kislina) in / ali RNA (ribonukleinska kislina), ki so odgovorni za razmnoževanje mikroorganizmov. Brez sposobnosti delitve in množenja organizem umre. Nizkotlačne živosrebrne sijalke zagotavljajo večino svoje svetlobne energije pri 254nm, kar pomeni, da so bile zasnovane tako, da oddajajo svetlobo, ki je usmerjena neposredno v absorpcijo mikroorganizmov, kar vodi do njihovega uničenja.

Tehnologija UV-C lahko uniči več kot 99,99% vseh znanih patogenov v nekaj sekundah. Ta postopek je brez kemikalij in nima stranskih učinkov. Je stroškovno popolnoma sprejemljiv, zelo učinkovit in 100% varen

Kaj se res dogaja v DNA mikroorganizmov?

UV-C na valovni dolžini 254nm prodre skozi celično membrano mikroorganizmov. UV-C fotoni se zaradi visoke energije absorbirajo v celične beljakovine kot tudi v DNA / RNA. UV-C svetloba poškoduje beljakovinsko strukturo, ki povzroča presnovno okvaro DNA / RNA mikroorganizma. DNA je kemijsko modificirana, kar pomeni, da se mikroorganizmi ne morejo nadaljnje razmnoževati. Tako ne morejo povzročiti bolezni ali propadanja. Ta proces je smrtonosen za vse mikroorganizme, bakterije, glive in viruse.

Postopek s paro velja za veliko bolj intruziven-grob poseg, ki traja dlje, običajno pa je treba ležišče pred uporabo popolnoma posušiti. UV-C čiščenje uporablja moč ultravijoličnega antibakterijskega obsevanja, ki uničuje pršice, med drugim pa lahko uniči tudi antraks, tifus, E. coli, tuberkulozo, salmonelo, grižo-dizenterijo, okužbo s stafiji, streptokoke, legionelo, kolero, viruse gripe, hepatitisa, alge, glive, plesni in njihove spore. Postopek je popolnoma ekološki, varen in suh.

Resnično vprašanje je prepoznavanje pomena popolnega čiščenja ali čiščenja delov vašega doma, ki lahko in bodo vplivali na življenje in zdravje vaše družine. Tako kot skrbite za redno čiščenje vašega avtomobila, poskrbite tudi za občasno temeljito čiščenje vašega doma.

Ne trudite se samo zato, da bo vaš dom bleščeče čist, ampak naj bo bleščeče čist z zdravjem.

PRIMERJAVA MED UV-C ČIŠČENJEM IN PARNIM ČIŠČENJEM VZMETNICE

Postopek UV-C čiščenja

 • Suh, brez kemikalij ter brez toksinov.
 • Čas za sušenje ni potreben.
 • Brez vlage, ki bi prodrla v vzmetnico.
 • Učinek uničevanja alergenov traja še več kot 72 ur po tretmaju.
 • Varno za vse vrste vzmetnic.
 • Barvam prijazen, brez belilnih sredstev.
 • Nevtralizira bakterije, ki povzročajo vonj.
 • Vzmetnice ni treba odstraniti iz posteljnega okvirja.
 • Postopek traja zgolj 12-15 minut.
 • Čas za pripravo ni potreben.
 • Ležišče je pripravljeno na uporabo takoj po opravljenem postopku

Čiščenje s paro (Različne oblike)

 • Vlaga, para in strupene kemikalije.
 • Za delno, površinsko sušenje je potrebnih 2 do3 dni.
 • Vlaga se ujame v notranjosti vzmetnice – nastajanje več vrst plesni.
 • Ni podaljšanega učinka po tretmaju.
 • Ni mogoče uporabiti na vzmetnici iz spominske pene.
 • Lahko povzroči bledenje in barvne spremembe.
 • Lahko povzroči zatohel vonj iz notranjosti vzmetnice.
 • Lahko poškoduje okoliške površine in vzmeti.
 • Postopek traja do 40 minut.
 • Oprema zahteva predhodno pripravo oziroma nastavitve.

PROCES ČIŠČENJA IN DEZINFEKCIJE VZMETNICE PO TEHNOLOGIJI CLEAN MAX

Če se želite znebiti vseh vidnih in nevidnih zdravstvenih tveganj, ki se skrivajo v vašem ležišču in spati v brezhibno čisti postelji, potem vam rešitev nudi svetovno priznana in certificirana okolju prijazna metoda za globinsko dezinfekcijo in sanitizacijo ležišč Clean Max, ki bo spremenila kakovost vašega življenja že po prvem posegu in to po zelo dostopni ceni.

Proces je sestavljen iz štirih faz:

Prva faza: Pregled

Pred uporabo profesionalne opreme se je potrebno prepričati, da v spalnici ni posteljnih stenic. Standardni postopki morajo vključevati temeljito preverjanje vseh površin: posteljnih okvirjev / robov preprog / nočnih omaric ter odstranitev vzglavja.

Druga faza: HEPA globinsko sesanje

Clean Max ima najzmogljivejši globinski sesalec s HEPA filtrom, s čimer je zagotavljeno, da so vsi delci umazanije odstranjeni iz vzmetnice. Ta faza je osredotočena na odstranjevanje vseh delcev človeške odmrle kože, las, dlačic, dlake hišnih ljubljenčkov, hišnega prahu in ostale umazanije, ki se nahaja v vzmetnici.

Tretja faza: UV-C dezinfekcija

Ko je vzmetnica brez prahu, pršic in škodljivih delcev, lahko sanitiziramo vzmetnico. Za razkuževanje vzmetnice se uporablja certificirana UV-C naprava z nizkotlačnimi živosrebrnimi sijalkami. Na valovni dolžini 254 nm oddajajo približno 87% svoje svetlobne energije. Zaradi te lastnosti je naprava zelo učinkovit vir germicidne ultra vijolične svetlobe. Napravo s svetilkami se uporablja v intervalih po 10 sekund, kar je najdaljši čas, ki je potreben za zagotovljeno dezinfekcijo. Enak postopek se ponovi za celotno površino ležišča.

Četrta faza: Osvežitev vzmetnice ter odstranjevanje neprijetnih vonjav

Sistem za čiščenje zraka je ozonu in okolju prijazen sistem, ki vaše poslovne in stanovanjske prostore pretvori v čisto in prijetno delovno ali bivalno okolje. Z uporabo specializirane tekoče raztopine iz citrusov, ki je 100% naravna in brez kemikalij, je zagotovljena gorska svežina in dolgotrajna prijetna čistoča.

Trajanje in pogostost koriščenja storitve:

Čiščenje vzmetnice s takšno tehnologijo traja nekaj minut in je primerno za vse vrste vzmetnic in blazin. Postopek je popolnoma suh , kar pomeni brez uporabe tekočin, ki bi prodrle v vzmetnico in kar je najpomembneje certificirano in okolju prijazno brez uporabe strupenih kemikalij. S posebnimi ukrepi in rednim vzdrževanjem higiene v vašem domu ali nastanitvenem obratu je dovolj, da uporabite storitev Clean Max vsakih 6 mesecev. V primeru težav z alergijami ali astmo, pa na vsake 3 mesece.

Številne zdravstvene težave, povezane z nečistim in kontaminiranim ležiščem

Ne prezrite signalov, ki vam jih poskuša poslati vaše telo: alergije, utrujenost in celo depresija so resen alarm, da nujno potrebujete zdravo spalno okolje.

Vsi se znojimo in nenehno se nam luščijo drobni ostanki odmrle kože. 1/3 življenja bomo preživeli v postelji in se vsak dan še dodatno sproščali na kavču ali stolu. Pršice so v našem življenju stalnica, vendar nekaterim njihova prisotnost pusti več, spet drugim pa manj zdravstvenih težav, na žalost pa jih ni mogoče popolnoma izkoreniniti. Pršice ne grizejo ali pikajo, vse kar iščejo oziroma si želijo, so le drobni ostanki naše odmrle kože. Žal so mnogi izmed nas postali veliko manj tolerantni na alergene in čeprav je pršica sama po sebi bolj ali manj neškodljiva, njihovi iztrebki vsebujejo posebej močan protein, ki lahko povzroči zelo dolg seznam neprijetnih reakcij in zdravstvenih težav. Številne raziskave kažejo, da je v povprečno čistem domu, v vsaki vzmetnici prisotno več kot 1.000.000 pršic; z bistveno večjim številom le teh v starejših vzmetnicah, kjer število presega 2 milijona. Zaradi takšnega vedno večjega števila pršic ter količine njihovih iztrebkov, postaja vaša vzmetnica vedno bolj nezdravo mesto za počitek.

Zakaj trpimo takšno situacijo? Ali verjamemo, da s skrbnim čiščenjem našega doma, morda z občasnim klasičnim sesanjem postelje, stolov ali zaves res naredimo dobro delo? No, zagotovo je bolje, kot da ne bi storili ničesar, vendar pa s tem nismo uničili nobenih pršic ali uporabili dovolj moči, da bi izsesali znatno prisotnost številnih prašnih delcev (drobcev odmrle kože, las, iztrebkov pršic, izsušenih ostankov znoja, urina ter druge umazanije), vendar se s klasičnim čiščenjem morda počutimo čistejše. Pršice so postale znane kot del nevidnega sveta, tista stvar, ki nas tako prizadene, a ker jih ne moremo videti, jih ne krivimo. Ali niso naše težave, kot je kihanje, izcedek iz nosu, nespečnost, utrujenost, vnete oči, jutranji glavobol ter številne druge, povezane z nečim, kar bi moral odpraviti naš zdravnik ali obisk lekarne? Svetovna zdravstvena organizacija nam pravi, da z astmo živi 235 milijonov ljudi. Verjetno vsi poznamo nekoga, ki jo ima; astma je resna težava, ki zahteva medicinsko zdravljenje, vendar dejstvo, da vsak dan živimo v okolju, polnem pršic, to težavo naredi še toliko hujšo.

Vsi poznamo nelagodje in draženje, ki ga povzročajo simptomi alergij na pršice, pa tudi kako trpimo zaradi nespečnosti, da sploh ne omenjamo ekonomskega vidika, povezanega s časom, izgubljenim na delovnem mestu že zaradi manjših tegob.

Simptomi alergije na prišice

Alergija na pršice

Alergija na pršice

Simptomi alergije na pršice, ki jih povzroča vnetje nosne sluznice in obnosnih votlin, vključujejo:

 • Kihanje
 • Smrkanje
 • Srbeče, rdeče ali vodene oči
 • Zamašenost nosu
 • Postnazalno kapljanje
 • Kašelj
 • Srbeč nos, nebo ali grlo
 • Pritisk v delih obraza in bolečine
 • Otekla, modrikasta koža pod očmi.
 • Pri otroku pogosto drgnjenje nosu navzgor.

Če vaša alergija na pršice prispeva k pojavu astme, boste morda doživeli tudi:

 • Težavno dihanje
 • Tesnoba v prsih ali bolečina
 • Pri izdihu se slišijo žvižgajoči ali piskajoči zvoki
 • Težavno spanje zaradi pomanjkanja sape, kašljanja ali sopenja
 • Napad kašlja ali sopenja, ki jih virus dihal kot sta prehlad ali gripa, še poslabša.

Alergija na pršice lahko poteka od blage do hude. Blag primer alergije na pršice lahko povzroči občasni izcedek iz nosu, vodene oči in kihanje. V hudih primerih je stanje lahko stalno (kronično), kar ima za posledico vztrajno kihanje, kašelj, preobremenjenost, obrazni tlak ali hud napad astme.

Pošljite povpraševanje za globinsko čiščenje in dezinfekcijo vaše vzmetnice in odgovor dobite v najkrajšem možnem času na vaš email.

Čiščenje vzmetnice

Globinsko čiščenje in dezinfekcija vzmetnice

100% okolju prijazen postopek za vse vrste vzmetnic • Certificirane medicinske naprave • Brez uporabe kemikalij in toksinov • Popolnoma suh sistem, brez vode ali pare • Postopek končan v 15-ih minutah

Soglašam, da podjetje Planet 5 d.o.o. vpisane kontaktne podatke uporabi za namene obveščanja o posebnih ponudbah, novostih in promocijskih kuponih. S klikom na gumb “Pošlji” potrjujem, da se strinjam s pogoji vpisa in s splošnimi pogoji.